آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی - دوازدهمین اثر ثبت شده ایران در یونسکو یکی از مکان های تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال باختری ایران است. این آرامگاه در میدان عالی قاپو اردبیل قرار دارد.
مجموعه خانقاه و آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی شاهکاری از هنر و معماری ایرانی محسوب می شود که محل دفن شیخ صفی ، شاه اسماعیل و تعدادی از صاحب منصبان دوره صفوی است.
این مجموعه منحصر به فرد در سال 1310 در میان آثار ملی ایران قرار گرفت و تنها اثر ثبت جهانی اردبیل به شمار می رود که در سال 2010 میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
یکی از موارد منحصر به فرد آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی این است که این بقعه حاوی ده ها اثر بدیع در مضامین مختلف و رشته های هنری است که از آن جمله می توان به عالی ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچ بری کتیبه های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی ، نقره کاری ، طلا کاری ، نقاشی و ... اشاره کرد. این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نامبرده ، آن را در مجموعه های تاریخی ایران شاخص و متمایز نموده است.
در جریان جنگ های ایران و روسیه در دوره قاجار و سقوط اردبیل ، نسخ خطی کتابخانه شیخ صفی الدین اردبیلی توسط روس ها به غارت رفت.
هم اکنون آن نسخ در موزه سن پترزبورگ در روسیه نگهداری می شود.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید ، شما می توانید با مراجعه به صفحه اینستاگرام آتوسا پرواز با مطالب دیگر در زمینه گردشگری ، جاذبه های گردشگری ایرانی ، خارجی ، نکات مرتبط با سفر ، دانستنی ها مربوط به سفر ، دیگر میراث جهانی یونسکو و بسیاری مطالب جذاب دیگر در زمینه سفر و گردشگری آشنا شوید.